Forum Game Exe: Idealista - Forum Game Exe

Skocz do zawartości

Idealista

#1 Gość_seeker*

• Grupa Goście

Odznaczenia

Napisano 20 marzec 2010 - 16:12

Witam
Mam następujący problem. Od początku staram się grać idealistą, ale w misji w slamsach mam zagwozdkę. Pomagam pomocnikowi profesorka nie zabijam jego wrogów, spotkanych po drodze cywilów odsyłam do kliniki, batarianinowi na początku misji też pomogłem. Za wsztstko otrzymywałem punkty idealisty. A jednak po zakończeniu całości oprócz punktów idealisty załapałem 5-tkę egoisty. Jakim cudem ? Może mi ktoś pomoże jak wyjść z tego na czysto, to znaczy tylko z punktami idealisty. Próbowałem na kilka sposobów już przejść tą misję ale bez owocnie
Druga sprawa jest natury technicznej. A mianowicie w jaki sposób można przedłużyć czas wyświetlania komunikatów (dolny prawy narożnik) Osiągnięcia usprawnienia. Przeglądałem pliki config ale hie mogę tego znaleźć. Proszę o pomoc.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   eimyr Ikona

• Przywódca Kultu
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3505
  • KlasaKultysta Przedwiecznych

Odznaczenia
Złoty LewSztandar KsięgiSztandar ZwojuZieleń WiedzyAnioł NawróconychCzaszka Mistrza
Magia i Miecz

Napisano 20 marzec 2010 - 18:00

Nie przejmuj się tym. W przeciwieństwie do ME1, w ME2 nie zawsze masz wybór pomiędzy idealistą a renegatem. Nawet stuprocentowy idealista będzie czasem zdobywał punkty renegata, co nie zmieni jego statusu jako idealisty. Uzbieranie 100% idealisty jest zadaniem arcytrudnym, bo trzeba cały czas się pilnować, co zabija nieco przyjemność z gry. Niektóre opcje dialogowe mają tylko opcję neutralną albo renegacką. Czasem gdy wypytujesz o szczegóły niektóre dialogi dają Ci premię renegata, ale z całą pewnością nie zmniejszają premii idealisty. Nie stresuj się tym, w tej grze nie trzeba mieć 100% paska żeby przekonać wszystkich Krogan, że trzeba być miłym i szanować króliczki. Pamiętaj, że 100% punktów będziesz miał tylko wtedy, gdy wybierzesz tę defensywną specjalizację swojej klasy. Ale, jak już mówiłem, grałem renegatem i kończąc grę z około 70% pkt. renegata, nie widziałem ani jednej zablokowanej opcji dialogowej.

Czas wyświetlania komunikatów chyba jest na stałe ustalony w grze. Być może wpisanie czegoś w którymś z plików konfiguracyjnych zmieni wartość domyślną, ale ja sam nie mam pojęcia jak to zrobić. Spróbuj zapytać w dziale technikaliów na oficjalnych forach BioWare, tam siedzi sporo mądrych głów, które zajmują się modowaniem i znają silnik gry od podszewki, może Ci pomogą.
Młodość i niedojrzałość mijają z czasem, ignorancję pokonać można nauką, a pijaństwo trzeźwością, za to głupota jest wieczna. - Arystofanes

#3 Gość_Aust*

• Grupa Goście

Odznaczenia

Napisano 17 kwiecień 2010 - 14:21

A mnie się udało uzbierać 100% idealisty i to nawet nie zwracając większej uwagi na to żeby je mieć, choć pod koniec gry nie ma praktycznie żadnego znaczenia, bo ze Zbieraczami się raczej nie negocjuje.

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Tyrion Ikona

• Piekarz
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 69

Odznaczenia
-- brak --

Napisano 21 kwiecień 2010 - 21:43

Sporo łatwiej miec punkty idealisty niż renegata, niemniej nawet grając pod idealistę - i tak pare punktów R Ci skapnie.
ajrzyj może na wiki masseffectowe, tam jest pełna rozpiska co i gdzie się dostaje.

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Mortton Ikona

• Wojownik Hirdu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1159
  • Skądz głębi otchłani
  • KlasaKrasnolud
  • W Faerun GameMorton ID(2281)

Odznaczenia
-- brak --

Napisano 28 maj 2010 - 22:16

Najlepiej gdy importujemy sobie postać z mass effect 1 idealisty i wtedy dostajemy premie 25% do idealisty i wtedy bez problemu będziesz miał 100%.
Dołączona grafika
Pamiętaj nigdy nie wygrasz życia, bo życie to jedna wielka przegrana.

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Vakarian___ Ikona

• Najemnik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 88
  • SkądGdańsk
  • KlasaŻołnierz

Odznaczenia
-- brak --

Napisano 07 lipiec 2010 - 12:43

Wyświetl postUżytkownik morton24 dnia 28 maj 2010 - 22:16 napisał

Najlepiej gdy importujemy sobie postać z mass effect 1 idealisty i wtedy dostajemy premie 25% do idealisty i wtedy bez problemu będziesz miał 100%.

[Dodano po 12 minutach]

Powyższy cytat to dobra rada dla kogoś kto chce sprawić by kilka punktów renegata nie wywarła większego wpływu na postać Sheparda tym bardziej iż dokonano zmian w stosunku do ME1 co do zachowań,lecz mówiąc szczerze moim zdaniem powinieneś eksperymentowac odrobinę mieszając zachowania renegata z idealistą( pilnując by idealistyczne zachowania zawsze brały górę,nie możesz obiecać komuś pomocy a potem go zastrzelić bo tak punkty renegata posypią sie jak z rękawa,lecz wścibskie wypytywanie kogoś o cos by zaspokoic swa ciekawość czy pojedyncze walniecie w czasie pzrepytywania kogoś nie powinno mieć wielkiego wpływu na twą postać .Wtedy gra jest ciekawsza i bardziej realistyczna.

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   shiro995 Ikona

• Piekarz
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 29

Odznaczenia
-- brak --

Napisano 04 sierpień 2010 - 00:50

Niestety choćbym nie wiem jak, byś się starał nie da rady zrobić idealisty bez skazy. Zawsze się trafi trochę punktów renegate'a. Ja starałem się, także być totalnym idealistą i podkoniec gry miałem 100% prawości, ale trafiło się też 12% egoizmu :(. Nie martw się jednak, bo nie wpłynie to na twoją grę jak coś lekko przeskrobiesz.
PS. Za zabicie Miażdzypaszczy jest +15 punktów do egoizmu :(.

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Trzeci Kur Ikona

• Terminator
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 720
  • Skądzza winkla
  • KlasaKosmiczny Marines
  • W Faerun Game1742

Odznaczenia
-- brak --

Napisano 05 sierpień 2010 - 22:12

Za zabicie Miażdżypaszczy powinno być +15 do zajebistości, a nie ;p
Dołączona grafika

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mortton Ikona

• Wojownik Hirdu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1159
  • Skądz głębi otchłani
  • KlasaKrasnolud
  • W Faerun GameMorton ID(2281)

Odznaczenia
-- brak --

Napisano 06 sierpień 2010 - 19:06

Wyświetl postUżytkownik shiro995 dnia 04 sierpień 2010 - 00:50 napisał

Niestety choćbym nie wiem jak, byś się starał nie da rady zrobić idealisty bez skazy. Zawsze się trafi trochę punktów renegate'a. Ja starałem się, także być totalnym idealistą i podkoniec gry miałem 100% prawości, ale trafiło się też 12% egoizmu :(. Nie martw się jednak, bo nie wpłynie to na twoją grę jak coś lekko przeskrobiesz.
PS. Za zabicie Miażdzypaszczy jest +15 punktów do egoizmu :(.

Żadnych punktów za zabicie miażdżypaszczy się nie dostaje no chyba że punkty PD. ;)
Dołączona grafika
Pamiętaj nigdy nie wygrasz życia, bo życie to jedna wielka przegrana.

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Vakarian___ Ikona

• Najemnik
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 88
  • SkądGdańsk
  • KlasaŻołnierz

Odznaczenia
-- brak --

Napisano 24 sierpień 2010 - 21:43

Racja,niemożliwe jest stworzenie idealisty bez skazy czy renegata bez kilku miłych zachowań.....jednak ustawianie wszystkich rozmów z góry na idealistę by zebrać jak najmniej pkt renegata to dośc nurzący proces...fajnie jest zmieniać swoją osobowość zaleznie od sytuacji...bycie ciągle miłym jest po pewnym czasie raczej nierealistyczne.

#11 Gość_Seba*

• Grupa Goście

Odznaczenia

Napisano 02 kwiecień 2011 - 12:08

Witam, gdy podczas rozmowy będę miał okazję przerwać ją działaniem idealisty to czy jeśli nie podejmę tej akcji dostanę zamiast punktów idealisty punkty renegata czy nic?

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Lily Ikona

• Pan Lasu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Gwardia
  • Postów 1435
  • SkądWejherowo
  • KlasaDruid

Odznaczenia
Imperialna PięśćZłoty LewGwiazda NowegoCzujne OkoZieleń WiedzySztandar Pożogi

Napisano 02 kwiecień 2011 - 12:27

Wtedy żadnych punktów nie dostajesz, ani renegata, ani innych, jeśli dobrze pamiętam.
Dołączona grafika

#13 Gość_Seba*

• Grupa Goście

Odznaczenia

Napisano 02 kwiecień 2011 - 13:19

Wyświetl postUżytkownik Lily dnia 02 kwiecień 2011 - 12:27 napisał

Wtedy żadnych punktów nie dostajesz, ani renegata, ani innych, jeśli dobrze pamiętam.

Na pewno? A więc jeśli zależy mi na punktach idealisty, nawet jeśli podczas rozmowy będę mógł użyć działania renegata i tak go użyję gdyż nie dostanę punktów idealisty. A tak to przynajmniej dostanę renegata.

Dobrze myślę?

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   eimyr Ikona

• Przywódca Kultu
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 3505
  • KlasaKultysta Przedwiecznych

Odznaczenia
Złoty LewSztandar KsięgiSztandar ZwojuZieleń WiedzyAnioł NawróconychCzaszka Mistrza
Magia i Miecz

Napisano 02 kwiecień 2011 - 14:41

To trochę inaczej działa. Punkty dostajesz za wypowiedzenie konkretnych kwestii, które często blokują dostęp do innych, zmieniając np. rozmowę w brutalne przesłuchanie. Użycie "przerwania" też tak działa, ale ma dużo poważniejszy wpływ na rozmowę i daje dużo więcej punktów. W kilku miejscach w grze masz w rozmowie dostępne dwa przerwania w niedługim czasie - jedno idealistyczne, drugie renegackie - oczywiście użycie jednego nie pozwala na użycie drugiego. Ale "nie zrobienie" czegoś stanowczo nie nagrodzi cię punktami z drugiej strony. Czasem wybranie bardzo stonowanych, pośrednich opcji daje tyle samo renegata co idealisty, ale nie dotyczy to przerwań.
Młodość i niedojrzałość mijają z czasem, ignorancję pokonać można nauką, a pijaństwo trzeźwością, za to głupota jest wieczna. - Arystofanes

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Cethin skin by Eric Colon.