Jaką klasą zagrasz w Mass Effect 2?
Napisano 18 styczeń 2010 - 18:22
Ciekawe jest też, czy zdecydujecie się grać starą klasą, czy wolicie zmienić profesję swojej postaci? Jeśli już postanowiliście, dlaczego akurat tak? Zapraszam do dyskusji!
Na dobry początek:
Sam zamierzam wybrać klasę Adepta, którą grałem też w pierwszej części. Myślałem nad zmianą na Szturmowca, ale po zobaczeniu filmiku, na którym Shepard jest zdolny do pokonywania wrogów za pomocą wyłącznie biotyki, zdecydowałem się na pozostanie przy starej klasie.
Napisano 18 styczeń 2010 - 21:19
Klasa może wydaje się nieco surowa pod względem możliwości, ale branie wszystkich na klatę i zmienianie w biegu broni w zależności od dystansu do wroga bardzo przypadło mi do gustu.
Napisano 18 styczeń 2010 - 21:28
Szkoda tylko, że mi zapisy wcięło z moim starym Shepardem :'( No nic, w niektórych sprawach będzie się trzeba zdać na twórców.
Napisano 24 styczeń 2010 - 10:23
Inne klasy też będą w użyciu, ale tylko dla achievementów, po dwusetnym przejściu ME2.
Napisano 31 styczeń 2010 - 12:49
Napisano 01 luty 2010 - 20:12
Napisano 01 luty 2010 - 20:25

Światło przemieszcza się szybciej niż dźwięk. To dlatego niektórzy ludzie wydają się światli tylko do momentu, w którym zaczną mówić.
#9 Gość_fGL*
Napisano 03 luty 2010 - 16:14
Użytkownik dzikki dnia 31 styczeń 2010 - 12:49 napisał
Proponuje podniesc poziom trudnosci na odpowiednio wysokim odsloniecie sie z zaslony na dluzej niz 2sekundy skutkuje smiercia, a szarze szkoda w ogole rozwijac.
Napisano 03 luty 2010 - 17:11
Napisano 03 luty 2010 - 17:35
Klasa: Adept.
Drużyna: Póki co Jack i Tali albo Jack i Garrus.
Rozpierducha: Jakich mało.
Tyle w temacie.
Napisano 03 luty 2010 - 19:18

Światło przemieszcza się szybciej niż dźwięk. To dlatego niektórzy ludzie wydają się światli tylko do momentu, w którym zaczną mówić.
Napisano 04 luty 2010 - 17:26
Użytkownik fGL dnia 03 luty 2010 - 16:14 napisał
Trzeba mieć refleks i tyle.
Pierwszy raz grałem na weteranie, potem na tym najwyższym(nie pamiętam jak się zwał). I było ok, jakoś sobie radziłem. Chociaż nie zaprzeczam że zdarzało mi się ginąć.
Napisano 04 luty 2010 - 20:38
Napisano 17 luty 2010 - 20:26
Importowałem swój zapis lvl 60 i zrobiłem adepta i gram na poziomie trudności szaleniec i powiem szczerze ze gra się bardzo fajnie , choć nie ma tylu broni co żołnierz to nadrabia to mocami i tarczami gethów
#17 Gość_Cosmo*
Napisano 06 kwiecień 2010 - 22:39
W ME było super bo to leciało w linii prostej... czyli jak użyłem mając kursor na podłodze albo suficie to ta moc faktycznie tam trafiała i wyciągała mi wrogów zza ścian. A w ME2... wielka kicha. Wszystkie moce koniecznie chcą się pakować na jakiś cel (przeciwnika) i na siłę w niego lecą, co przy wrogach kryjących się za osłonami skutkuje tym, że osobliwość uderza w przód osłony i jest jedynie zmarnowaną mocą... Adept z dużej odległości jest mocno nieskuteczny (przynajmniej na początkowych poziomach na których teraz gram).
Moja frustracja sięga już zenitu i chyba porzucę swojego ukochanego Adepta na rzecz żołnierza. Wydaje mi się, że w ME2 najbardziej znacząca jest brutalna siła ognia, a nie bezsensowne zabawy z biotyką.
Napisano 06 kwiecień 2010 - 23:15
#19 Gość_Cosmo*
Napisano 07 kwiecień 2010 - 11:18
Hipotetyczna sytuacja:
Ja i kilkoro przeciwników jesteśmy oddaleni od siebie na odległość hali (odległość wystarczająco upierdliwa, żeby ciężko trafiać pistoletem a jednocześnie na tyle mała, że przy używaniu mocy nadal gra wymusza 'celowanie na przeciwnika;) i po środku nie ma za bardzo jak się chować, więc musimy ostrzeliwać się na odległość. Przeciwnicy schowani są za powalonym stołem i wychylają się tylko, żeby oddać strzały.
Da się tak walnąć Osobliwością, żeby ona się 'zakotwiczyła' obok tego stołu i ich zza niego wyciągnęła? W ME tak właśnie robiłem - sniper mode przy pistolecie + osobliwość wyciągająca ich zza osłony i bronią kończyłem dzieło. Tutaj ta osobliwość zawsze upierdliwie chce być wycelowana we wroga i w takiej przedstawionej hipotetycznej sytuacji zawsze 'zakotwiczy' się na przodzie tego powalonego stołu i nic z niej nie ma, poza tym że trochę przesłania mi wychylających się wrogów.
Ogólnie to uważam, że wbrew temu co twierdzi Bioware to biotyka została osłabiona w ME2... chyba, że ja przyzwyczajony do tej z jedynki nie potrafię się na tą nową wersję przestawić. Mniej skuteczna mi się w każdym razie wydaje, natomiast większą korzyścią jest brutalna siła ognia w połączeniu z ulepszoną amunicją (krio, ogniowa, itd...). Skok adrenaliny przy sniperce daje żołdakowi mocarną przewagę.
Z kolei przy szturmowcu - szarża + kilka strzałów z amunicji krio w co bardziej oddalonych przeciwników, a tych bliżej walką wręcz załatwić.
Wydaje mi się, że obie te alternatywy są skuteczniejsze niż Adept.
Co prawda ani w 1 ani w 2 nie wybierałem Adepta, żeby był niepokonanym czołgiem tylko, żeby bawić się biotyką, która mi się po prostu podoba, ale póki co (mam 6 lvl w ME 2 do tej pory) to szczerze mówiąc ta biotyka nie spełnia pokładanych w niej nadziei.
Napisano 07 kwiecień 2010 - 12:43
Odnośnie wrogów - trzeba tak celować, żeby biotyka trafiała wrogów gdy wyjrzą zza osłony. Po niezbyt długim treningu naprawdę da się to robić trafiając 3/4 razy. Osobliwość faktycznie jest mniej użyteczna, służy głównie jako pułapka na wrogów. Da siętak zrobić, żeby zagrodzić nią przejście, albo żeby wychylający się wróg w nią wpadał, ale zamiast do podłogi obok trzeba przykleić ją do boku ich zasłony.

Logowanie
Napisz nowy temat
Dodaj odpowiedź